05.01.2018 16:41

Отнеха имущество за над 4 млн. лева от бившия архитект на Каварна

Видян 801 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
Окръженият съд в Добрич (ДОС) е отнел в полза на държавата имущество за 4 306 026 лв. от бившия главен архитект на Каварна Юлиян Илиев, бившата му съпруга и двете им дъщери. Това съобщиха от пресцентъра на ДОС. С решението на съда, постановено в края на миналата година, от семейството се отнемат земеделски земи, поземлени имоти, апартаменти, автомобили, стойността на дружествени дялове от търговски дружества и средства от продажбата им, както и суми по множество банкови сметки.

Отнетото от Илиев имущество е на стойност 1 033 551 лв., от съпругата му - на стойност 2 954 684 лв. и от двете им дъщери - на стойност 137 254 и 180 537 лева.

Производството в Окръжния съд е образувано в края на 2014 година по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), внесен въз основа на извършена проверка за установяване на значително несъответствие в имуществото на Юлиян Илиев. Проверката е започнала, след като Илиев е бил привлечен като обвиняем за престъпление по служба. Срещу него тогава е било повдигнато обвинение за това, че в периода 24 април 2007 г. до 28 ноември 2008 г. в качеството си на длъжностно лице - главен архитект при Община Каварна, в условията на продължавано престъпление, е използвал служебното си положение, за да набави за съпругата си противозаконна облага, като от деянията са настъпили значителни вредни последици за Община Каварна. Проверката на КОНПИ е обхванала периода от 24 юни 2003 година до 24 юни 2013 година.

Комисията е проверявала и имуществото на бившата му съпруга, тъй като е доказано, че независимо от формалния си развод, двамата са продължили да живеят заедно и да имат общо домакинство. Ответници по същия иск са и двете им дъщери, на които са били прехвърлени незаконно придобити имуществени права. За да установи основателността на претенциите към семейството, Окръжният съд е разгледал доходите и разходите на всеки от ответниците. В хода на делото са назначени съдебни технически, автотехническа, оценъчни и икономическа експертизи. Въз основа на заключенията на вещите лица е установено, че за проверявания период е налице значително несъответствие между доходите на семейството и придобитото от тях имущество. Съдът е приел, че в хода на съдебното производство четиримата не са доказали законен произход на средствата за придобиване на процесното имущество, предявените от КОНПИ искови претенции са изцяло доказани - и по основание, и по размер, поради което ги e уважил изцяло. Първоначално претендираната от КОНПИ сума е била в размер на 4 690 825 лева. Впоследствие Комисията се е отказала от предявен иск за отнемане на двуетажна жилищна сграда в Каварна, тъй като тя е била придобита преди началото на проверявания период. Направени са и корекции в исканите суми от продажби на един поземлен имот в Каварна, две ниви и лек автомобил. В резултат на това общата цена на първоначалния иск е намалена - от 4 690 825 лв. на 4 306 026 лева. Решението на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна.реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини