01.02.2018 16:42

Бащата на Лиляна отвори първите джендър специалности у нас

Видян 9293 пъти | Коментари 1
Гласували 4 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Две магистърски програми за джендър специалности откри Варненският свободен университет Черноризец храбър, това става ясно от сайта на ВУЗ-а. Припомняме, че негов заместник ректор е бащата на евроминистърката ни Лиляна Павлова - проф. Павел Павлов.Той заема длъжността заместник-ректор, но с оглед на близостта му с властта е очевидно, че формалният ректор служи за параван на реалния началник в учебното заведение, пишат медиите. В сайта на университета, Павлов е поставен със снимка веднага под ректора.
Първата програма е Джендър политики в педагогическите дейности, която въвежда студентите в спецификата на политиките по равнопоставеност на мъжете и жените, като разглежда проблематиката главно от юридическа, психологическа и социологическа гледна точка, е описано на страницата на ВУЗ-а.Обучението е  насочено към преодоляване на стереотипите за ролята на мъжа и жената във всички сфери на обществения и семейния живот, пише още на сайта.Втората магистърска програма пък е наречена Джендър политики и правна сигурност. Дипломиралите се магистри могат да се реализират като служители в публичната администрация, както и в неправителствения сектор при формирането и реализирането на политиките по равенството. Обучението дава възможност за формиране и реализиране на политики по равенството, изготвяне на оценка на въздействието по признак "пол", съгласно изискванията на Закона за равнопоставеност на жените и мъжете.

Практика и стаж в областта на равенството между половете по проекта на МОН Студентски практики ще се провеждат  в детски градини и училища, както и в държавната и общинската администрация.

След завършването им можело да си намерят работа в органите на изпълнителната власт, понеже по закона за равнопоставеност на жените и мъжете те са задължени да назначават служители, които изпълняват функциите на координатори по равнопоставеност на половете. Така новите специалисти заработват заплатите си, като правят оценка на въздействието по признак "пол".
Обучението по двете магистърски програми във Варненския университет Черноризец Храбър ще есъвместно с Института за държавата и правото при Българската академия на науките.  
Въвеждането  на специалностите с  джендър насоченост вероятно е свързано с очакваната за ратификация на Истанбулската конвенция, която отива в Конституционния съд.  Ако тя бъде приета, то  учебното заведение, ръководено от Павлов би могло да разчита на европейски и международни финансови средства за развитие на програмите.


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.