12.02.2018 09:34

Спад в скитуризма, ще променяме закона

Видян 432 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
Въпреки че има ръст на посетилите страната с 4%, зимните курорти бележат спад на туристите, съобщи пред БНТ проф. Румен Драганов. Както 19 минути многократно е писал, България, противно на световните и европейските стандарти, смята за туристи транзитно преминаващите, които по данни на НСИ са 23% от всички, пресекли границите й, а също гостуващите на роднини и приятели.
Всъщност, спадът личеше с просто око този уикенд по курортите ни. В Боровец например при прекрасно време по пистите в събота и с много сняг, редиците на скитуристите бяха доста рехави. От чужденците пък, вместо традиционните англичани и немци, водещи този сезон се оказват евреите, които не са сред най-запалените скиори. Още повече, в цените на стаите вече влизат и картите за каране. Положителната новина за най-стария ни ски курорт е, че е обявен конкурс за създаване на нов център на комплекса, както пише във февруарския си брой списание Гранд хотели. В него участват най-добрите и най-модните архитектурни студия у нас, което вещае добри перспективи за Боровец.
Според професора ръстът при спад на скитуристите е станал възможен, благодарение на растеж на пристиганията у нас заради европредседателството, чието първо голямо от 4-те предвидени грандиозни събития, а именно откриването и Колежът на комисарите, премина през отчетния месец.
Той подозира ръст и в културно – историческия туризъм. За съжаление обаче, официални данни по темата липсват.
Според Драганов са наложителни промени в Закона за туризма, за да бъде създадена единна Национална туристическа организация. Той брои 11 браншови „формирования” в момента, но всъщност те са около 200, а според някои данни - и над 200. Такива организации в немалко държави заменят регулативните функции на Министерство на туризма, каквото имаме едва от 3 години и 3 месеца.

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com