12.03.2018 09:30

Бедни са 50% от пенсионерите и 44% от децата

Видян 1235 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

1.2 млн. българи излезли в пенсия или малко над половината от всички стари хора получават доходи  под актуалния размер на линията на бедност, който е 321 лв. за тази година. Това обяви социалният министър Бисер Петков по време на парламентарния контрол. Два пъти в годината правителството подпомага тези пенсионери чрез т.нар. еднократни допълнителни суми. Петков обясни, че в момента разходът на бюджета на държавата за обществено осигуряване за пенсии превишава 8,5 млрд. лева. А мерките за борба с бедността са свързани с голям финансов дефицит. Според управляващите се търси оптимален баланс между адекватност на пенсионните плащания и финансова стабилност на системата.


Статистиката на КНСБ, която се отличава от мерките за бедност и неравенство, използвани от официалните органи. Тя  сочи, че 71 процента или почти 3/4  от българите получават под жизнения минимум. Икономистът на синдикатите Любослав Костов предатви данни, според които за нормален живот на човек от четиричленно домакинство месечно са необходими 581,31 лв.  В София 30% повече.Според  тези данни 27 процента от работещите домакинства у нас получават доходи, по-ниски от  прага на бедност.  Останалите 45 процента получават доходи между този праг и минималната издръжка. Заедно това са цели 71 процента от населението  получава под жизнения минимум. Това са повече от 5 милиона българи.


Анализът на КНСБ се базира на стандартната потребителска кошница от стоки и услуги. Изследването за издръжката на живота е спрямо цените на основните хранителни стоки или разходите за транспорт. През 2017 г. цената на потребителската кошница на едно четиричленно домакинство се е повишила заради слабата инфлация. Цените на стоките са нараснали повече от размера на доходите и това засилва неравенство между отделните социални групи.


При семействата с двама работещи родители и две деца има 22,7% бедност, което е малко по-ниско от средното за страната. Но при фамилиите с 3 и повече деца този дял вече е цели  70,5%


При домакинствата с три и повече деца – равнището на бедност от 70,5% през 2016 г., Бедността при самотните родители с деца достига 47,4% през 2016 г. Самотни майки с деца у нас са около 250 хиляди, а още над 60 хиляди са домакинствата със самотен баща и деца.


Същата статистика сочи, че трудещия се българин получава четвърт от онова, което е изработил. На един изработен лев, работниците вземат около 25 стотинки от работодателите си.  В Западна Европа обаче на едно изработено евро наетият получава около 50 евро цента, което е половината.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !