13.03.2018 09:31

Патриоти за София срещу спорна наредба на МОН

Видян 906 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на групата на "Патриотите" в Столичния общински съвет е депозирал становище срещу спорна промяна на Наредба 10 на МОН за организацията на дейностите в училищното образование. Понастоящем за приема в първи клас е въведен водещ критерий - постоянен адрес на детето (чл. 43 от Наредбата). Той стана повод за много разправии и критики, като според групата на "Патриоти за София - ВМРО и АТАКА" в градове с районно деление, особено в столицата, ще доведе до хаос и объркване при записването на децата в първи клас. Именно поради това и патриотите не подкрепиха разработените от Столичната община правила за прием в първи клас, които влизат в сила тази година.


Поводът за острото недоволство на ВМРО и АТАКА в София обаче е друг - намерението на МОН да създаде специална привилегия за "малцинствата", която да им  дава предимство при записване в първи клас. С други думи за циганите чл. 43 и районирането няма да се прилага и циганчетата въз основа на произход ще бъдат насочвани към други училища, не тези по район. За тази идея се заговори преди два месеца.


На страницата на МОН преди 2 седмици беше обявен и конкретния текст на поправката в наредбата, която е дискриминационна - създава се чл. 43а, който дословно гласи:


"§ 1. Създава се чл. 43а: „Чл. 43а. (1) Когато при определяне на прилежащите райони на училищата се установи, че съществува обосновано предположение прилагането на водещия критерий близост до училището до постоянния/настоящия адрес на детето обективно да доведе до формиране на една или повече паралелки с ученици само от една етническа малцинствена група, след решение на общината, децата от тази малцинствена група с постоянен/настоящ адрес в този прилежащ район може да се насочват за записване в първи клас в училища с други прилежащи райони от населеното място, без да се прилага чл. 43, ал. 3. (2) Децата по ал. 1 се насочват и се приемат в първи клас в училищата с други прилежащи райони при условия и по ред, определени от общината, и при заявено желание на родителите/настойниците. (3) Децата по ал. 2 може да се записват в училищата, към които са насочени, и на места над утвърдения училищен план-прием, но не повече от двама ученици в паралелка“.


Според Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО в СОС това е чиста проба дискриминация и създаване на привилегии на база етнически произход. Воден от тези аргументи той депозира отрицателно становище до МОН с настояване предложението да се оттегли. Ето и част от мотивите на Карлос Контрера, Председател на групата на Патриоти за София:


"Остро възразявам обаче срещу предложеният текст 43а, който по своята същност е един дискриминационен текс, създаващ привилегии в подзаконов нормативен акт въз основа на етнически признак. Предложеният проект въвежда изключение от общия ред на чл. 43 от Наредбата, като дефинитивно въвежда, че за деца от ‘една етническа малцинствена група” по целесъобразност може да не се прилага районирането и тези деца да бъдат насочвани към други учебни заведения. С други думи въз основа на етнически произход се въвежда изключение от важащото за всички останали общо правило. По своята същност това е привилегия, основана на база произход. Проектът категорично противоречи на Закона за защита от дискриминация и на установената практика, че не може да се въвежда по-благоприятен режим въз основа на произход.


Следва да подчертая, че българското законодателство и международните ни ангажименти не третират и не признават понятието етническо малцинство в България. Следователно ползването на този термин в нормативен акт от какъвто и да е характер е незаконосъобразно и противоречи на вътрешноправната уредба на страната.


От мотивите към предложението става ясно, че това е мярка по целесъобразност, но така или иначе тя е незаконосъобразна, тъй като противоречи на цлостната правна философия, а и на конкретни разпоредби на Конституцията (чл. 6) и на Закона за защита от дискриминация – пряка и непряка дискриминация."


 Източник: carloscontrera.bgДобави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.