18.04.2018 12:04

Гешев: Иванчева е обвиняема за взимане на подкуп в особено големи размери

Видян 712 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
 В момента три лица се привличат в качество на обвиняеми за подкуп в особено големи размери, особено тежък случай. Това е обвинението спрямо кмета на „Младост“, зам.-кмета и бившия кмет на района. Това каза на брифинг в Съдебната палата ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев за ареста на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, предаде Фокус. „Текат действия с 3 задържани лица, до момента бяха задържани за 24 часа по Закона за МВР“, посочи той. „Наказанието за това престъпление е от 10 до 30 години, конфискация на част или на цялото имущество, лишаване от права“, обясни Иван Гешев. „Това е работно обвинение, в рамките на досъдебното производство, са възможни и други обвинения, включително и организирана престъпна група и пране на пари“, каза още прокурорът.

Прокуратурата събра голям обем от годни доказателства, които би трябвало да са достатъчни, за да формират убеждението на съда, че има престъпно деяние, каза още Гешев. Сигналът беше подаден при нас от човек, който има строителен бизнес. Живял и работил дълги години в чужбина”, обясни той. „Взехме решение за взаимодействие с Прокуратурата, което мога да оценя като перфектна работа“, изтъкна Пламен Георгиев. „Документирано е изцяло поведението на Иванчева, на зам.-кметицата. Документирани са над 10 срещи. Има множество СРС-та“, коментира председателят на Антикорупционния орган. „Иванчева е изнудвала и други хора, за да правят дарения под формата на изграждане на детски площадки, осветление и други“, обясни той. „Тя действаше много предпазливо, отлагаше, пазеше се в разговорите. Имаме документирани разговори между нея и посредниците“, каза още Пламен Георгиев.

Лицата седяха с белезници, защото след като бяха въведени в Спортната палата с тях продължиха да се извършват действия - личен обиск и освидетелстване. Всички светнаха. Няма как да ми бъде обяснявано, че нещо им е подхвърляно, пипали са парите, каза гешев. „Бяха с белезници, защото не трябваше да пипат нищо, за да се извърши освидетелстване“, уточни Иван Гешев. „На една от зам.-кметиците й стана лошо, извикахме линейка, защото спазваме правата на хората“, обясни прокурорът. „Обадихме се на адвокати. Единият каза, че ще дойде когато има възможност. После реши да дава интервю, жив и здрав. После дойдоха още четирима адвокати“, каза още той.

Чакаме от 20 дни сумата от изнудването да се получи. Голяма част от нас не са се прибирали в домовете си. Организацията включва над 100 човека, посочи Гешев. „Всичко, което видяхте вчера - беше определена среща между кметицата, зам.-кмета, посредник, който е бивш кмет и лицето, което е изнудвано“, посочи той. „Кметът определи къде ще бъде срещата, в центъра на София“, уточни Иван Гешев. „Изнудваното лице предаде сумата на посредника в едно кафе в близост. Той се свърза с кметицата и зам.-кметицата, отиде при тях, седнаха, пиха кафе 2 часа, взеха си парите. Той си взе 14 хил. евро от тези 70 хил., което е неговата част, въпреки, че беше заявил, че няма да вземе пари от кметицата“, коментира прокурорът. „Не ние сме преценили откъде ще мине кметицата, това си е неин избор. В момента, когато успяхме да я настигнем, наблизо вече чакаха следователи, химик, физик, фотограф“, поясни прокурорът. „След като беше спряна, посредникът беше задържан в градинката на Кристал“, посочи Иван Гешев и допълни, че в него са намерени 14 хил. евро, които са описани по номера.
реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com