13.07.2018 16:42

Сръбската църква се заканвала на българската заради македонската

Видян 334 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
Сръбската православна църква е изпратила до Българската патриаршия писмо, съдържащо закани за влошаване на отношенията между двете църковни институции.

Сръбската позиция е изпратена през април в отговор на желанието на Светия Синод да съдейства за установяването на каноничния статут на македонската православна църква.

Писмото, подписано от сръбския патриарх Ириней, е публикувано в македонски информационен сайт, цитиран от агенция БГНЕС.

В становището, изложено в 4 страници, се посочва, че македонската църква, наричана разколническа организация, няма право да избира църква-майка, защото тя може да бъде само една - сръбската.

„Тоест, отрича се църковното историческо минало на БПЦ. Има иронично цитиране на думите на българския патриарх, който на няколко пъти каза, че най малкото, което можем да направим за нашите братя в  Македония е да помогнем. В края на писмото буквално се казва: „И внимавайте, надяваме се да промените вашето решение, защото в противен случай ще ви сполети пълен срив във взаимоотношенията и така нататък“, заяви журналистът и директор на БГНЕС Любчо Нешков.

Той не се съмнява в автентичността на публикуваната в македонския сайт информация.


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com