„Аз с терористи не преговарям”, заяви премиерът Николай Денков по повод подготвените протести на зърнопроизводителите у нас. Според него през последните дни зърнарите са започнали да се държат като такива. Думите му предизвикаха скандал и той покани браншовите организации на среща.
01/02

Свързани новини

18.09.2023 09:23

С терористи не преговарям: Денков, който кани зърнарите на среща

Видян 1296 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Аз с терористи не преговарям”, заяви премиерът Николай Денков по повод подготвените протести на зърнопроизводителите у нас. Според него през последните дни зърнарите са започнали да се държат като такива. Думите му предизвикаха скандал и той покани браншовите организации на среща.


Напомняме, че недоволството на зърнопроизводителите е породено от отмяната на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна. Според тях решението на НС и на МС ще унищожи българското селско стопанство и настояват за отмяната му.


В тази връзка всичките 26 браншови организации от Земеделие обявиха, че от 18-и септември започват ефективни протестни действия в цялата страна, а на 19-и ще се стигне и до блокиране на София. На среща в Арбанаси е взето решение за безсрочен национален протест и се е формирал ИК.


Браншовите организации ще покрият цялата страна, като в протестите ще се включат земеделци, но и техните семейства и работници. От ИК се заканиха, че очакват над 1 млн. души да ги подкрепят. Протестът се очаква да бъде до прегласуване на решението на НС. Също така ИК заяви, че не се приемат тези 63 млн. лв. компенсации, които се предлагат. От бранша отказаха и среща с премиера и с министъра на земеделието.



Ето кои точки в страната ще бъдат блокирани:


- Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна –Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол;


- Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл, летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);
- Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;


- Централна северна България: детелината на с. Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена;

- Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) между с. Крапчене и Монтана;


- Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница - с. Пиперево, Перник (спортна зала „Борис Гюдеров“), Брезник (ул. „Ангел Коцелянов“);


- Южна България: Кресна, Драгоман - КГП Калотина.
"Използват фалшиви аргументи, поставят искания незабавно да се случи това: "Ако не го направите, ние ще блокираме държавата", коментира заканата на зърнарите Денков. Той бе категоричен, че няма как българският пазар да бъде затворен за продукти от Украйна. „Правителството няма да се поддаде на опити за шантаж”, подчерта Денков.
"Този протест започва да придобива политически характер - и със заявките за подкрепа от партии, и с това, че част от хората, които го оглавяват и организират, са близки до определени политически лица", коментира още премиерът.


Малко преди това от БСП обявиха официално, че подкрепят протестите.


По-късно Денков пак поиска среща със зърнопроизводителите - терористи, с които уж нямаше да преговаря. „Надявам се да се отзоват”, коментира пред медиите той. "Проблемите не се решават със заплахи и стачки, а когато се седне на масата", подчерта Денков. Той не вижда мотиви за оставката на земеделския министър Кирил Вътев, който бил под сериозен натиск.


На този фон стана ясно, че EK няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от Украйна. Бившата съветска република пое ангажимент да въведе мерки за избягване на пренасищане на пазара на ЕС със зърно. Киев трябва да въведе ефективни мерки за контрол на износа на 4 групи стоки, за да се предотвратят нарушения на пазара в съседните държави членки на ЕС.



Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец