икономистът и автор на "Черния лебед" Насим Талеб

Свързани новини

03.02.2024 07:31

САЩ са изправени пред "смъртоносна спирала" от набъбващ дълг: Насим Талеб

Видян 1983 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нарастващият дълг на САЩ прилича на "смъртоносна спирала", от която страната може да се измъкне само с "чудо", заяви икономистът и автор на "Черния лебед" Насим Талеб по време на бизнес събитие, цитиран от Bloomberg.

Талеб определи нарастващия дълг на САЩ като "бял лебед", което означава рисково събитие, което е много предвидимо и по-вероятно от събитието "черен лебед" - метафора, описваща събитие, което е пълна изненада.

"Докато Конгресът продължава да удължава лимита на дълга и да сключва сделки, защото се страхува от последствията от правилните действия - такава е политическата структура на политическата система - в крайна сметка ще се стигне до дългова спирала", казва Талеб. "А дълговата спирала е като спирала на смъртта."

По-рано тази седмица министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че абсолютното ниво на държавния дълг на САЩ изглежда като "страшно число".

В края на декември федералният държавен дълг на САЩ надхвърли 34 трилиона долара за първи път в историята. Сега той възлиза на около 102 000 долара за средностатистическо американско семейство от трима души. Само през 2023 г. той ще нарасне с повече от 4 трилиона долара.


Според Талеб, бивш трейдър, известен най-вече с публикуването на няколко бестселъра по икономика, белите лебеди включват както дефицита на САЩ, така и американската икономика, която е станала по-уязвима към сътресения в сравнение с предишни години. Той нарича тази уязвимост характеристика на глобализацията, тъй като проблемите в един регион могат да се отразят в целия свят.

На въпроса как би могла да се развие "дълговата спирала" на САЩ, Талеб отговори: "Трябва нещо да дойде отвън или може би някакво чудо", като добави, че това го прави "малко мрачен за цялата политическа система в западния свят".





 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.