Свързани новини

29.01.2018 14:41

Шок в ЕС от българския екоминистър

Видян 3412 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Авторитетният британски Индипендънт пише: „Новият председател на съвета по околна среда на ЕС се изправи пред критики заради скептичната си позиция относно промяната в климата. Като председателстващ, българския екоминистър ще има властта да раздвижи важните неща по време на 6-месечния си мандат.


Но господин Димов се яви пред Европарламента и евродепутатите го разпитваха за негови минали твърдения по климатичните промени.


Вие лично поставяхте под съмнение климатичните промени и човешката дейност като причина за тях, даже се съмнявате в покачването на морското равнище”, каза му евродепутатът Гербен – Ян Гебранди, цитиран от Форбс.


Господин Димов отказа да обсъжда своето мнение за промените в климата, като каза, че имало „политически консенсус” вътре в ЕС по този въпрос и той „ще пази консенсуса жив”. Но добави, че винаги има място за „предизвикателни мнения и съмнения”.


Малко, след като стана министър на околната среда миналата година, господин Димов каза в тв интервю, че „климатичните промени са научен дебат и няма консенсус, а всяка част от темата е обект на спорове”.


Това изявление бе последвано от напомняме на видео, пуснато през 2015 г., в което господин Димов обяснява глобалното затопляне като „измама...използвана да плаши хората”.


Председателството на ЕС е ротационно на 6 месеца и идва редът на всяка от 28-те страни – членки. Господин Димов сега председателства съвета по околна среда до края на юли.


Въпреки че няма възможност да предлага промени в регламентите и законодателството - работа, оставена на ЕК и комисаря Кармену Вела, господин Димов ще има роля в поставянето на европейския дневен ред през следващите месеци.


Освен вижданията за климатичните промени, господин Димов е изправен пред критика в родната си страна заради правителствено решение за строеж на туристически съоръжения в Националния парк Пирин, който е обект от Световното наследство на ЮНЕСКО.


Този въпрос също беше повдигнат от евродепутатите, които го питаха, като мнозина изразиха техния шок, че някой с разбиранията на господин Димов може да заема такъв пост.


„Вашите разбирания за климатичните промени са малко шокиращи. Не изглежда да вярвате достатъчно на ЕС и на научните доказателства, които показват свидетелства за климатичните промени всеки ден”, заяви на Димов евродепутатката Соледад Кабесон Руис, цитирана от Euractiv.


„Честно казано съм шокиран от дебатите, които виждам в момента”, коментира евродепутатът Тиемо Вьолкен - по мое мнение не е достатъчно да кажете, че има консенсус по климатичните промени, за да председателствате съвета”.


Индипендънт потърси за коментар Димов, който не е благоволи да го даде”, завършва престижната британска медия.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще решавате изключително самостоятелно

Ще решавате изключително самостоятелно и независимо,